Press "Enter" to skip to content

Spillefilmer – hva jobber vi med

Da Casting vest ble startet opp i 1973, var det hovedsaklig casting til norske spillefilmer som var fokuset. Grunnlegger Audun Haugen var selv skuespiller, utdannet på teaterhøyskolen og hadde roller i en rekke store norske filmer på 50- og 60-tallet. Etter en formidabel karriere foran kamera, valgte Audun å fokusere på å finne talenter og caste dem i de riktige rollene, og det var grunnen til at han startet Casting vest. Casting vest er et av Norges eldste og mest suksessfulle castingbyråer, og har siden starten vokst og utviklet seg med tiden. Fra å caste stort sett hovedroller og biroller til filmer, driver Casting vest i dag med casting til både film, TV, reklame, og musikkvideoer, samt vi har en egen modellavdeling. Dog det skal nevnes at casting til spillefilmer alltid har vært hovedfokuset vårt. Videre kan du lese mer om hva vi jobber med, og hvordan ting går for seg når vi skal caste til en spillefilm. Dersom du finner dette interessant, og går med en skuespillerdrøm, anbefaler vi deg å registrere deg hos oss. Kanskje er du hovedrolleinnhaveren i den neste, store blockbusteren!

Hvordan foregår casting til spillefilmer

Hele prosessen starter med at vi som castingbyrå blir kontaktet av en oppdragsgiver, ofte en regissør eller et filmselskap. De har et prosjekt, for eksempel en film, som de ønsker skuespillere til. Så har vi et møte sammen med oppdragsgiver der vi avklarer hva slags type roller det skal castes til, hvilke karakteristikker de ulike rolleinnehaverne må ha, og eventuelle andre ting oppdragsgiver er på utkikk etter.

Så begynner selve castingprosessen. Etter å ha fått spesifikke kriterier fra oppdragsgiver om hva de leter etter, begynner vi å gå gjennom våre bøker og ser etter potensielle skuespillere som kan passe godt til de ulike rollene. Det kan hende at for eksempel innehaveren av en bestemt rolle må ha en bestemt farge på håret, eller ha en viss kroppsfasong osv. Denne prosessen tar ofte 2-3 dager.

Når vi i castingbyrået tror vi har funnet de riktige skuespillerene til de riktige rollene, begynner prøvefilming. Regissøren bestemmer til slutt hvem som får de ulike rollene, og har som regel en viss ide om hva han ser etter. På prøvefilming får skuespilleren et lite manus han/hun må kunne fremføre. Man får gjerne litt tid til å øve, men ikke mye, så derfor er det viktig at man er trygg foran kamera slik at man får det til å sitte relativt raskt. Man får veiledning av regissør eller noen fra castingen underveis, men jo mer profesjonell man er, jo bedre vil en prøvefilming gå.

Når alle har gjort sin prøvefilming, blir alt av materiale sendt til regissøren, som tar den endelige beslutningen. Får du rollen, blir du innkalt til kontraksignering og får mer informasjon om veien videre. Noen ganger ønsker regissøren å se en, eller flere, skuespillere flere ganger, og det er ikke uvanlig med flere prøvefilminger.

Filmer vi har castet til

Vi i Casting vest har castet skuespillere til en rekke, norske spillefilmer opp gjennom årene. Vi er spesielt stolt av Elling-filmene, som fikk Oscar-nominasjon for beste utenlandske film. Vi har også castet hovedrollene til filmer som Hustruer, Gangen før der, Thor`s rike, Below og Christiania. Våre skuespillere har vunnet en rekke prestisjefylte priser som Beste kvinnelige hovedrolle, Beste mannlige hovedrolle, og Beste birolle, alle Amanda-priser. Vi har i tillegg vunnet Spellemannspriser og Gullrute-priser. Alle prisene vi har vunnet siden oppstarten har betydd enormt mye for oss, og våre skuespillere gjør en fabelaktig jobb, både foran kamera og på scenen. Vi har noen store spillefilmer som kommer ut både i 2017 og 2018 som vi gleder oss stort til, og vi er svært stolte av å kunne si at vi har castet flere av hovedrollene i filmer som kommer.

Privacy Policy